donderdag 27 februari 2014

27 februari


Vandaag stonden we terug op om 6u. Dit voelt nog altijd vroeg, maar het begint stilaan te wennen. Dan maakten we ons klaar om te vertrekken naar school. We vertrokken 5 minuten vroeger naar school en we waren er wat te vroeg doordat er nog niet zoveel verkeer op de weg was. Er was nog niet zoveel beweging in de school. Toen we bij de klassen van Grade R aankwamen, waren de deuren nog gesloten. We zijn dan eventjes buiten bij het speelplein van Grade R gaan zitten. Zo zagen we de kinderen aankomen op school.
Toen de deuren van de klassen open waren, haalden we beiden de werkjes van gisteren uit het droogrek. Sien hing dan ook nog enkele werkjes op in de klas. Er was ook een kleuter die tijdens het buiten spelen een baba salamander vond. Hij verzorgde deze de hele dag heel goed. (Zie foto)

Dan luidden ze de bel om de les te beginnen. Eerst gingen ze nog eens naar toilet en daarna was er een onthaal met een moreel verhaal.
PT (bewegingsles) vindt op donderdag plaats in de zaal. Sien moest de Engelse klas begeleiden naar de zaal. In plaats van ze naar de zaal te brengen, bracht ze hen naar het grote veld. Toen Ruth samen met juf Wendy en juf Marianne aankwam waren Sien en de Engelse jongens nergens te bespeuren. Ruth is dan maar eens gaan kijken naar het grote veld en inderdaad, Sien stond daar met al de Engelse jongens. Gelukkig had Sien direct door dat ze gemist was en liep ze samen met de jongens naar de grote zaal. Er was sprake van een spraakverwarring!
De jongens moesten enkele oefeningen doen rond balanceren, gooien, vangen en botsen met een bal. Hieronder een foto.

Dan verliep de dag zoals alle andere dagen. Ook tijdens het buitenspelen organiseerden we enkele waterspelletjes. Dit deden we omdat het vandaag terug SUPER warm was.

Na het buitenspelen vertelden we elk een verhaal. Het ging over twee dieren die buiten speelden in de zon. Na een tijdje waren ze zo moe dat ze besloten om wat te rusten op hun handdoeken. Eén van de dieren had ook een geopend blikje frisdrank naast zich geplaatst. Als ze wakker werden, was er één dier verbrand en de andere wou drinken van zijn blikje maar werd gestoken door een bij. 

We volgden hierna de activiteit bij van juf Wendy. Zoals je al weet, worden ze iedere dag verdeeld in 4 groepen om zo te werken aan bepaalde vaardigheden.
Enkele voorbeelden van oefeningen die ze deden:
-          De jongens werden verdeeld in 3 groepen. Elke groep moest een springtouw vasthouden. Zo stappen en liepen ze over het grasveld. Ze mogen het touw niet lossen.
-          De jongens houden nog steeds het springtouw vast. Dan rennen ze per groep zo snel mogelijk naar de overkant. Hierbij moeten ze het touw vasthouden.
-          De kinderen staan achter een touw. Dan gooien ze hun pittenzak over de lijn. Ze gooien deze niet te ver, want ze moeten er nog op kunnen springen.

Na de schooldag aten we nog de rest van ons slaatje op dat we gisteren hadden gemaakt. Ondertussen keken we toe hoe Anke zwemles gaf aan de kinderen van haar klas.
Vandaag konden we na school niet zoveel meer doen. We vertrokken onmiddellijk met de gevulde schoolbus naar het zwemgala. De jongens deden zeer goed hun best en er werden terug veel medailles binnen gehaald
.
Toen we terug thuis kwamen van het zwemgala, sprongen we allemaal direct in het zwembad. We hadden het allen heel erg warm en waren oververhit van in de auto te zitten. Sien had hier vooral last van.
Daarna maakten we ons klaar om te gaan eten met Piet, An, Albert Hoek en nog enkele andere mensen die meewerken om dit project goed te begeleiden. Ze vroegen of we al veel verschillen hadden opgemerkt tussen arm en rijk, blanken, kleurlingen, zwarten,… Dit vroegen ze omdat we hierover nog niet zoveel hebben gepraat op onze blog. We legden uit aan hen dat we hierover nog niet zoveel willen zeggen totdat de verschillen voor ons echt duidelijk zijn. We willen geen verkeerde conclusies en opmerkingen plaatsen op onze blog totdat we hierover een echt beeld hebben. Ze wisten ons ook te vertellen dat we in Wellington zullen slapen in het huis van Albert Hoek. Vandaag hadden ze ook Charlène Elliot (gastgezin Klapmuts) gezien. Zij wist hen te vertellen dat ze al enkele uitstappen had gepland als wij bij haar zullen verblijven. Daar kijken we ook al naar uit. Het was leuk om onze belevenissen te vertellen aan hen. Het werd dan ook nog een leuke avond. Hier een foto van de gezellige avond, jammer dat WIlhelm en Anke zich juist verstoppen achter de meneer helemaal vooraan.

Morgen gaan we de Speelschool (Dyvyniskool). Hier zitten kinderen van baby tot en met 5 jaar. We kijken er al naar uit en zijn benieuwd hoe er daar aan toe gaat.

Nog enkele wisje-datjes: Wist je dat…
-          Er ’s morgens eenden in het zwembad zitten.
-          Er mensen langs de straat staan (vooral bij verkeerslichten) om kranten te verkopen.
-          Dat er verschillende mensen ons al waarschuwen over het verschil van school in Klapmuts en hier in Paarl.
-          Als je ergens gaat gaan eten en je krijgt het niet helemaal op dat je het dan meekrijgt in een pakje.
-          We het allebei leuk vinden als er reacties komen op de blog (dit is nu een klein beetje onze facebook).
-          Anke haar auto tuut als ze hem open doet.
-          Dat de kinderen hier allemaal op blote voeten lopen, wij probeerden dit ook eventjes en merkten onmiddellijk op dat het heel warm is op de stenen die in de zon liggen. Wij verstaan niet hoe die kinderen dit volhouden.
-          Er in deze school niet echt een speelplaats is voor de kinderen van de lagere school. Ze spelen zo een beetje tussen de gebouwen.
-          Vandaag positieve commenteer kregen van An De moor die gepraat had met de directeur. Hij is blijkbaar heel tevreden van ons. Hij zegt dat we ons hier goed aanpassen.
-          Iedereen hier ook de schaduw opzoekt als het zooooo warm is. (deze middag zelf 42 graden)


woensdag 26 februari 2014

26 februari



Vandaag ging de wekker vroeger af. We moesten al om 5.30 uur opstaan omdat Anke om 7.00 uur al zwemles moest geven. Wij besloten ook om mee te zwemmen. Ruth twijfelde eventjes en toen Sien al 5 lengtes gezwommen had, sprong Ruth er ook in. Na ons duikje droogden we ons af en smeerden we ons extra goed in met zonnecrème want vandaag werd het 39 graden.
Toen we in onze klas waren, legden we alle werkjes klaar op de verschillende tafels. Vandaag was er geen bewegingsles. De juffen besloten om het begin van de dag samen te doen. Nadat ze naar het toilet waren geweest, kwamen ze samen in de klas van juf Marianne (Afrikaanse klas). Daar zongen ze aan de lopende band liedjes (goeiemorgenlied, een liedje over een hond bingo, roll over, dieren die over een klok kruipen, een vingerliedje, hoofd schouders knie en tien, five little monkeys, telliedje, If you happy and you know it clap your hands,…)  het ene na het andere liedje passeerde op het scherm. Dit vonden wij een beetje raar, onnodig en het leek precies alsof ze de tijd een beetje willen vullen. 

Daarna lieten ze nog een filmpje spelen, over een rups die graag speciaal wil zijn. Maar God zegt de hele tijd tegen de rups dat hij nog niet klaar is met hem. Hij moet geduld hebben, maar dit heeft hij jammer genoeg niet door en zo komt hij steeds in moeilijkheden. Dan gingen de kinderen van de Engelse klas naar hun klas en was het tijd voor iets te eten en te drinken. De kleuters haalden allemaal hun brooddoos en koelzakje uit hun boekentas. 

Dan deden de juffen in allebei de klassen hetzelfde. Ze deden een spelletje over verschillende vormen, de kleuters moesten de juiste vorm aanklikken.

Hierna werden wij terug aan het werk gezet en namen we de klas terug over. Vandaag namen we beiden het werken in deelgroepen over. We deden dezelfde werkjes. De juffen geven altijd 3 moetwerkjes en dit moesten we overnemen. Er moesten volgende werkjes in zitten: met één met tekenen, één met knippen en één met verven. Hier wilden wij toch subtiele draai aangeven. De juffen maken altijd een voorbeeld van wat ze moeten maken en wij merkten op dat alle kleuters het voorbeeld gewoon namaken. Daarom vroegen we aan de juffen of het goed was dat we zonder voorbeelden mochten werken. Ze zei onmiddellijk: ‘Da's rech, da's rech.’ (dat is goed). De juffen stonden zeker open voor onze aanpassingen. Bij het eerste werkje moesten ze schilderen. Daar gaven wij een wiskundige touch aan. We werkten met concreet materiaal om op de opdracht te verduidelijken (zie foto). Ze moesten glazen schilderen en deze inschilderen van leeg naar vol.

Bij het volgende werkje moesten ze een ijsje uitknippen, het horentje kleuren. Als dit gebeurd was, moesten ze propjes (van gekleurde papieren zakdoeken)  kleven op de bollen van het ijsje. De bollen moesten in verschillende kleuren zijn. Zo stimuleerden we de fijne motoriek om later te leren schrijven.

Het laatste werkje verliep als volgt: de kleuters moesten een mannetje tekenen met zomerkleren aan. We merkten beiden op dat sommige het hier heel moeilijk mee hadden omdat er geen voorbeeld was. Ze maakten dan kopvoeters omdat ze het niet gewoon zijn om uit het hoofd iets te tekenen. Daarna mochten ze zonnecrème (knutsellijm) smeren op de lichaamsdelen die bloot waren. De kleuters leerden bij ons de dag ervoor waar ze zonnecrème moesten smeren en dit was hierop een goeie toepassing en oefening. Dit vonden we beiden heel goed gelukt en het was grappig om de kinderen lijm op hun tekening te zien smeren. Maar ze wisten wel heel goed waar ze er wel en niet mochten smeren. 

Na het werken aan de tafels mochten de kinderen die klaar waren iets eten en wat buitenspelen. Als alle kinderen uit onze beide klassen klaar waren met hun werkjes, maakten we ons klaar om wat waterspelletjes te doen met de kleuters. Het was zo warm en we leerden over zomer dus dit paste hier wel.
We plaatsten vier volle emmers met water en telkens een beker in. Ruth tekende op het bord 4 vuurtjes. We verdeelden de kleuters in vier groepen en ze maakten telkens een rij achter een emmer. De kleuters moesten het vuur blussen. Dit moesten ze doen door het bekertje te vullen en op hun rug te plaatsen, al kruipend op handen en voeten moesten ze tot aan de afgesproken lijn komen. Als dit lukte zonder te morsen, haalden ze het bekertje terug van hun rug en gooiden het naar hun eigen vuurtje. Wie het vuur als eerste kon blussen was de winnaar. Dit verliep voor een tijdje goed maar dan vroeg Sien wie echt eens nat wilde zijn. Het begon met één kleuter, dan twee kleuters en dan wilde plots iedereen nat zijn. Gelukkig zeiden we dat ze eerst hun T-shirts moesten afdoen. Plots kieperden sommige jongens de hele emmers over de andere kleuters. Het liep dus een beetje uit de hand maar ze droogden heel snel in de zon. 

Na dit leuke en natte gebeuren was het terug storrietijd en werken in groepjes. Wij bleven bij juf Marianne die enkele leuke spelletjes deed om de spiertonus van de kleuters wat sterker te maken.
Hier enkele spelletjes:
-          De kleuters liggen op hun buik en proberen hun armen en benen van de grond te houden.
-          De kleuters liggen op hun buik/rug in een kring en moeten zo een bal doorgeven met de voeten.
-          De kleuters liggen op hun buik in een kring en moeten een lichte bal schoppen naar elkaar.
-          Dit deden ze ook nog eens met een zware bal.
-          De kleuters liggen op hun buik in een kring en moeten de zware bal rollen naar hun buur met behulp van hun voeten.
-          De kleuters liggen op hun buik in een kring en moeten een pittenzak doorgeven met hun voeten aan hun buur.
Dan aten we wat kos en keken we intussen naar de karate. We gingen nog eens naar de computerklas waar Ruth bijna gek werd van het trage werken van haar computer. Zo besloten we maar om iets anders te doen. 

Anke had ons enkele dagen geleden getoond, waar het toeristisch centrum was. Het was heel dicht bij de school. Toen gingen we te voet naar daar. Onderweg voelden we ons ter plaatste bakken. We zagen ook nog een man die tijdens de spitsuren het verkeer regelt. 
In het toeristisch centrum lagen er heel veel brochures en boekjes. We namen er heel veel mee en zullen er samen met de andere studenten in kijken zodat we onze week vakantie ook wat kunnen plannen.
Toen we terugkeerden namen we nog enkele foto’s van de school (zie hieronder).

Als we terug in school waren, gingen we naar Anke’s klas, maar onderweg kwamen de twee grappige en zeer lieve poetsvrouwen tegen (Emma en Lilly). We deden een babbeltje en ze zeiden dat we eens moesten meegaan naar een dancing om wat te fuiven. Emma en Lilly deden dan ook voor hoe zij zouden dansen. We lachten ons beiden te pletter. Ze zijn zo owelijk en snaaks (= schattig en grappig). We namen ook nog een foto van hen zodat je er toch een beeld van kan vormen. 

Toen we thuiskwamen deden we nog duikje in het water en werkten we nog wat aan ons portfolio. Daarna was het tijd om aan het eten te beginnen. We maakten gebakken aardappelen en kip met een groenteslaatje. Tijdens het maken van het eten, deden we wat dancemoves van Lilly en Emma na, op onze Belgische muziek. We amuseerden ons heel erg. Zo we zijn hier al bijna twee weken en de tijd gaat hier super super snel. Tot morgen.
Nog enkele wist-je-datjes, wist je dat…:
-          De juf vertelt over de duivel en de engel als de kinderen iets verkeerd of stout doen.
-          De Afrikaanse juf zegt veel ‘boishaai sit’, dit wil zeggen dat ze allemaal in kleermakerszit en met hun handen tussen hun benen zitten.
-          Sien de capuccinothee van Lilly zal missen als we volgende week hier moeten vertrekken.
-          Sien en Ruth deze morgen 10 lengtes zwommen.
-          We onderweg (naar het toeristisch centrum) even stopten en dat Ruth een brooddoos liet vallen op Siens teen en dat we een beetje later zagen dat Siens nagelriem aan het bloeden was.
-          Na vijf dagen Sien haar freesbee teruggevonden hebben. Hij zat toch in Ruths rugzak…
-          Ze in Zuid-Afrika niet veel Belgische zangers kennen, enkel Dana Winner en Stef Bos.
-          Voor het eerst in twee weken eens nood hadden aan wat Belgische muziek.

dinsdag 25 februari 2014

25 februari



Vandaag terug om 6u opgestaan. Voor we vertrokken naar school, maakten we nog een gezond slaatje als lunch. We sneden ook nog enkele stukken watermeloen voor vandaag, mmmm lekker J.
Om 7u vertrokken we naar school, we beginnen al stilletjes aan de weg te kennen, maar alle straten lijken wel goed op elkaar. Als we aankwamen, zetten we eerst ons blogbericht van gisteren online, gisteren was Wilhelm nog bezig met het stickje.
De schooldag begon weer met bewegingsopvoeding. De turnleerkracht had een vergadering met een ouder. De ouder was niet blij dat zijn zoon niet in cricket team mocht spelen. Het kind kan blijkbaar op school niet veel ballen vangen en thuis doet hij dat fantastisch met zijn papa. Hier zijn er dus ook sommige ouders die veel druk leggen op hun kind en de leerkracht. Dus de juffen gaven zelf turnles op het grote veld. Ze moesten hun touw terug op het gras leggen en ze deden enkele springoefeningen. We merkten op dat de turnlessen van hier met weinig inkleding en thema worden opgebouwd. Ze moeten al echte basisvaardigheden van enkele sporten beheersen.
Na de bewegingsles was er terug onthaal, moreel verhaal,… Toen mochten wij terug lesgeven. Vandaag deden we een discussie en een gespreksronde over huidbescherming in de zon.
Sien vertelt hoe haar les verliep: Ik legde enkele zaken in de kring. Zonnecrème, hoedje, zonnebril, trui, sjaal,… De kleuters moesten hun vinger opsteken als ze wisten wat ze konden gebruiken als bescherming tegen de zon. Zo besprak ik elk voorwerp met de kleuters en mochten ze vertellen wat ze er mee konden doen. Enkele zaken kon ik niet meebrengen naar de klas zoals een parasol en een boom (voor schaduw). Dit toonde ik op het scherm en ik gaf daar een beetje uitleg over. Toen toonde ik een foto van iemand die verbrand is en iemand die niet verbrand is. De kleuters mochten vertellen wat er niet goed was en waarom. Ten laatste toonde ik dan nog een afbeelding die op verschillende plaatsen in de school zijn opgehangen. Ze herkenden deze afbeelding onmiddellijk. Het is een afbeelding die uitlegt wat je allemaal nodig hebt om goed beschermd te zijn tegen de zon. Ik duidde enkele kleuters aan die mochten vertellen over die afbeelding, ze deden dit heel erg goed. Het was een leuk lesje en het was heel erg goed om mijn Engels wat bij te schaven. Het belangrijkste is dat ze de essentie van de les verstaan hebben.

Ruth vertelt hoe haar les verliep: Net zoals Sien legde ik enkele dingen in de kring. Zoals: een zonnebril, petje, zonnecrème, paraplu, fototoestel, pennenzak, auto,… Dan kwam Thobo de klasgroep vergezellen. Ik stelde hem kort voor en vroeg aan de kleuters of ze Thobo wilden helpen bij het zoeken naar materialen die ervoor kunnen zorgen dat hij niet verbrandt. De kleuters moesten hun vinger opsteken als ze wisten wat ze konden gebruiken als bescherming tegen de zon. Als het juist was dan zette ik dit bij Thobo of plaatste het op zijn hoofd. Net zoals Sien toonde ik ook de foto’s van iemand die verbrand is en iemand die niet verbrand was. We bespraken dit kort. De kleuters konden dit al zeer goed uitleggen. Dan toonde ik ook de prent die overal uithangt in de school. Ik overliep deze ook samen met de kleuters. Als afsluiter toonde ik nog mijn benen die aan het vervellen zijn. Zo wilde ik tonen aan de kleuters wat er gebeurt als je te lang in de zon loopt zonder bescherming. De kleuters wilden dan ook hun eigen ervaringen meedelen met de klasgroep. Dit was leuk om te horen. Ze deden dan ook hun best om stadig (traag) te praten.
Daarna was het terug tijd om te werken aan de tafels. Ze kregen terug drie werkjes. Er was één werkje dat ons een beetje te moeilijk leek voor de kleuters. Ze moesten een bril uitknippen, maar veel kinderen knipten het randje van hun bril kapot dus werd het uiteindelijk veel plakwerk voor de juffrouwen. We staken hierbij allebei een handje toe. Als de kleuters klaar zijn met hun werkjes mogen ze terug iets eten en buitenspelen.
Sien blies twee ballonnen op. Op de ene ballon schreef ze 1 op de andere 2. De kleuters kregen op hun hand ook één van beide cijfers. Ze moesten in een kring staan, ze stonden afwisselend. 1,2,1,2,1,2,… De ballon met cijfer één startte bij een kleuter van groep 1, hetzelfde met twee. De twee ballonnen starten tegenover elkaar, even ver van elkaar. De kleuters moesten de ballon doorgeven aan de kinderen van hun groep en zo moesten ze proberen om de andere ballon voorbij te steken. In het begin lukte dit heel goed. Plots kwamen er kinderen bij en bij en bij en werden ze heel wild. Sien merkte op dat ze liever gooiden met de ballon. Zo vond ze een ander spelletje uit. Sien gooide beide ballonnen en ze moesten de ballon nemen waarop hetzelfde cijfer staat als op hun hand. Dit vonden ze heel erg leuk en Sien deed dit een half uur aan een stuk. Ze geraakten dit maar niet beu. 

Ondertussen hielp Ruth nog een beetje met juf Marianne om de zonnebrillen te herstellen en te plakken. Doordat juf Marianne later is begonnen met werken, moesten er nog veel kleuters hun zonnebril maken. Hierdoor moest juf Marianne veel kleuters tegelijk helpen. Daarom besloot Ruth om haar een handje te helpen.
Daarna werd er in beide klassen nog een verhaaltje voorgelezen (het was geen filmpje). Op het einde van de schooldag werden ze weer in groepen verdeeld. Wij gingen mee met de tennis, we hielpen de juf een beetje. Ze moesten een balletje naar elkaar gooien maar de bal moest telkens 1 keer de grond raken en dan moesten de kleuters het vangen. Er waren veel kleuters die hier nog wat moeite mee hadden, dus daarmee hielpen we een beetje. 

We spraken nog af met juf Marianne en Wendy wat we volgende week mogen geven. Maandag geven we onthaal en een muziekles en dinsdag mogen we de hele dag overnemen. Volgende week zijn we maar twee dagen meer in Paarl want woensdag vertrekken we naar Wellington (de universiteit). Het is dan ook leuk dat we hier kunnen afsluiten met een hele dag les geven. Na het maken van de afspraken voor volgende week lamineerden we nog enkele prenten voor ons verhaal van donderdag.
We aten ook snel ons slaatje op die we deze morgen gemaakt hadden.
Toen was er een zwemgala in de school. Er was een leerkracht ziek gevallen, dus mochten we helpen. Dit vonden we beiden heel erg leuk. Sien mocht helpen met timen en Ruth hielp met het ophalen van de tijden van de zwemmers. Het zwemgala was al na 1 uur gedaan en iedereen was ons dankbaar dat we geholpen hebben. Dit was een aparte ervaring voor ons en zo waren we precies één met het team. Wel jammer dat we geen sportuniform konden dragen van de school, je zag dus nog altijd dat we outsiders waren.

Na het leuke zwemgala keerden we terug naar huis. Onderweg maakten we natuurlijk nog een stop bij de winkel want wat we stoppen daar iedere keer. Toen we thuiskwamen, gingen we nog eens in het zwembad met een watermeloen in onze hand. We hadden wat nood aan afkoeling, na het zitten in de zon bij het zwemgala. Daarna maakten we nog enkele reflecties en begonnen we aan ons portfolio want naast al het genieten mogen we dit zeker niet vergeten.
Zo, de dag zit er alweer bijna op, de dagen gaan hier heel snel voorbij. We zitten weeral bijna aan de helft van de week. 

Nog enkele wist-je-datjes voor vandaag, wist je dat…:
-          Sien soms niet op eenvoudige Engelse woorden kan komen.
-          Google chroome hier sneller werkt dan internet explorer.
-          Sien al een klein beetje gebruind is en Ruth al veel meer sproetjes heeft.
-          We er al tegen op zien om alles te verhuizen naar Wellington. Hopelijk kan het nog in onze valies.
-          Lilly (de poetsvrouw van de school) elke dag de klas veegt en de tafels poetst.
-          We ’s avonds altijd heel erg moe zijn en vroeg in ons bed kruipen.
-          Er een raar smaakje zit aan het water, maar het is wel drinkbaar.
-          We beiden al verlangen naar echt Belgisch brood van de bakker en niet uit een plastiek zak.